Magyar Schönstatt Családmozgalom

Magyar Schönstatt Családmozgalom Schönstatt a katolikus egyház egyik jelentős megújulási mozgalma. Neve egy németországi városka Vallendar részének nevével azonos. Itt jött létre Kentenich József atya 1912-ben kezdődött nevelői tevékenységéből a mozgalom és innen kiindulva terjedt el először Németországban, majd Európa több más országában s végül mind az öt földrészen.
Az évtizedek során közel 25 különböző férfi, női és családi közösség illetve közösségtípus alakult ki a mozgalmon belül.Magyar családmozgalmunk az egyik ilyen közösségtípus, melynek sok országban van testvérközössége.
Célja, hogy tagjaiban és tagjai által egyre inkább megújuljon a katolikus egyház: legyen élő keresztényekből épülő egyház, melyet a szeretet alapvető ereje hordoz. Az alapító Kentenich atya egész életét művét a Szűzanya művének tekinti. A schönstatti családok is meghívják otthonukba a Szűzanyát, hogy nevelje őket egyre alkalmasabbá Krisztus befogadására. Ennek érdekében a Szűzanya is igényli a házaspárok hozzájárulását az Ő kegyelmi tőkéjéhez. Ehhez a családi élet bőséges lehetőséget biztosít: megértést, megbocsátást, figyelmességet, nagylelkűséget, pontosságot, lemondást stb. A személyiség fejlődésének megfelelő légkörre, a szabadság légkörére is szüksége van. Kentenich atya azt mondja, hogy legyen a közösségben annyi kötöttség, amennyire feltétlenül szükség van és annyi szabadság, amennyi csak lehetséges, viszont lélekápolás minden lehető mennyiségben. A schönstatt családok ezért lehetőleg évente egyhetes családnapokon vesznek részt, együtt az egész család, 10-15 család. Ezen a héten előadásokat hallgatnak, beszélgetnek, imádkoznak a résztvevők, időt szakítanak a házastársak egymás számára, a gyermekeik számára és kötődések jönnek létre az egyes családok között is. Az a meggyőződés, hogy minden család egy kis egyház, azt is eredményezi, hogy a hétköznapi életben a házakban isteni légkör jelenik meg, ami megérint másokat, és amitől - reményeink szerint – szeretetteljes lesz a világ. A közösség negyedévente megjelenő újságja az Oázis.

Bővebb felvilágosítás plébániánkon, Endrédy vagy Perei házaspároktól. Internetes honlapunk: http:/www.schoenstatt.huAz utolsó frissítés ideje: 2024. February 22