A Krisztus Király Ministránscsapatról

Krisztus Király Ministránscsapatnak 1994 szeptembere óta hívják a ministránsok közösségét plébániánkon. Egyházközségünkben 1904-ben, tehát templomunk felszentelésekor is voltak már ministránsok. Az idősebbek még emlékeznek arra a liturgiára, melyben ezek a ministránsok részt vettek, és amit a II. Vatikáni Zsinat változtatott meg 1965-ben, amikor is a szembemisézést és a nemzeti nyelv használatát bevezették. Akkor alakult ki az az új liturgia, amelyet ma is használ az Egyház. A mai utódok már ezt a liturgiát ismerték meg, és ennek szellemében szolgáltak és szolgálnak az oltárnál; hiszen a ministráns szó a latin "ministrare" = szolgálni szóból ered. A szolgálat még a képviselettel is kiegészül, mivel a ministráns a hívek képviselője az oltárnál.Ezt a szolgálatot és képviseletet ma 42-en végzik egyházközségünkben, fiúk és lányok vegyesen. Legnagyobb örömünkre idén, Krisztus Király ünnepén 14 leendő ministránst fogunk befogadni közösségünkbe.
Az életkori megoszlás nagyon vegyes: az általános iskola harmadik osztályosaitól a közép- és főiskolás korosztályig találhatók ministránsok csapatunkban, de vannak olyanok is köztünk, akik már az egészségügyben, pedagógusként, vagy eladóként dolgoznak, és örömmel szolgálnak velünk együtt az oltárnál.
Mint általában minden hozzánk hasonló közösségnek, nekünk is vannak védőszentjeink: Szent Tarzíciusz, akinek augusztus 15-én, és Savio Szent Domonkos, kinek március 9-én van az ünnepe. E két ünnepen kívül számunkra a legfontosabb ünnepek a ministránsavatás napja, amely a feltámadás örömhírét hirdető húsvéti vasárnapok egyikén szokott lenni, és az utolsó évközi vasárnap, Krisztus Király vasárnapja, legfőbb égi pártfogónk ünnepe. Krisztus Király ünnepén a 9 órai szentmisén közösen ünnepelünk és imádkozunk minden egykori és mostani ministránsért.
Szeretnénk, ha a ministránsok száma tovább növekedne egyházközségünkben, ezért örömmel fogadunk minden jelentkezőt, akik legalább az általános iskola harmadik osztályát kezdték el és járnak hittanoktatásra. Összejöveteleink rendje a következő: a leendő és már felavatott ministránsoknak a ministránsgyűlést minden pénteken, délután 5 órakor tartjuk a Közösségi Ház Don Bosco és Kaszap István termeiben. Itt várunk minden jelentkezőt és érdeklődőt. A 14 éven felüli, ún. nagyministránsoknak havonta egy összejövetelt tartunk. Rengeteget vagyunk együtt a ministránsgyűléseken kívül is, sokat kirándulunk, szerte az országban; sportolunk – amíg az időjárás engedi, a plébánia sportpályáján. Nagyon jó hangulatúak nyári táboraink, minden évben máshova megyünk. Eddig Bajóton (Gerecse), Nógrádon (Börzsöny), Csabrendeken (Nyugati-Bakony), Sirokon (Mátra-Bükk találkozása), Dorogházán (Mátra É-i lába), Diósjenőn (Börzsöny) és Felsőörsön (Balaton-felvidék) táboroztunk, általában egy hétig.

Ha szeretnél friss információkat olvasni rólunk, rendszeresen látogass el erre az oldalra, illetve a katekumen.kispest@gmail.com e-mail címen is fölveheted velünk a kapcsolatot.

SZOLGÁLJÁTOK AZ URAT!

Krisztus Király Ministránscsapat Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia
1191 Budapest, Templom tér 21.

Az utolsó frissítés ideje: 2021. October 18